top of page

Proč chtít fotovoltaickou elektrárnu na střeše svého domu

Pokud si pohráváte s myšlenkou pořídit si domácí fotovoltaickou elektrárnu (FVE), zřejmě o ní neuvažujete jen proto, že by se na vaší střeše pěkně vyjímaly solární panely. Faktorů, kvůli nimž si lidé fotovoltaiku pořizují, je hned několik a náš přehled předností FVE Vám může napovědět, zda je pro Vás solární energie to pravé.



Pro někoho je primární úspora, kterou vlastní výroba elektřiny skýtá, byť k ní nedochází ihned, zatímco pro jiného může být největším lákadlem energetická soběstačnost či ohleduplný přístup k životnímu prostředí. Na své si díky solárům přijdou i milovníci nových technologií a neotřelých řešení, neboť fotovoltaické panely z křemíkových článků, které přetváření sluneční paprsky v energii, zkrátka v Česku nemá na střeše každý, i když k jejich instalaci přistupuje stále více domácností.


Finanční úspora.

Rozhodnete-li se dát solární energii zelenou, můžete se těšit na snížení účtů za elektřinu. Slunce je totiž, řečeno s nadsázkou, od Země příliš vzdálené na to, aby vám posílalo faktury. Instalace fotovoltaické elektrárny sice vyžaduje vstupní investici, která ovšem není tak vysoká, jak se mnoho lidí domnívá, a navíc se vám bude postupně vracet v podobě poklesu výdajů za elektrickou energii. Fotovoltaické panely také nemusí být pouze zdrojem výroby elektrické energie, ale lze je používat i k vytápění či ohřevu vody. Čím více využití pro ně najdete, tím více ušetříte.


Energetická soběstačnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Energie ze solárních panelů dodává domácnostem částečnou energetickou soběstačnost. Díky fotovoltaice proto nemusíte být zcela závislí na dodávkách elektřiny ze sítě, neboť využíváte vlastní energii. Fotovoltaika také představuje řešení, které je ohleduplné k životnímu prostředí, neboť solární panely kromě slunečního svitu, který je obnovitelným a nevyčerpatelným zdrojem energie, nevyžadují žádné palivo, které by znečišťovalo ovzduší či jinak zatěžovalo přírodu.


Dlouhá životnost a nízké náklady na údržbu.

Pro solární panely je charakteristická dlouhá životnost, výrobci standardně garantují, že křemíkové články vydrží funkční několik desítek let. Fotovoltaika také představuje zdroj elektřiny, který neobsahuje žádné pohyblivé součásti, proto se jedná o technologii s nízkou poruchovostí. Zcela bezproblémové pochopitelně není žádné řešení, ale míra poruchovosti solárních panelů se díky neustálému vylepšování výrobních postupů pohybuje na velice nízké úrovni. Obsluha panelů je navíc velice nenáročná, po jejich instalování prakticky není, kromě pravidelných servisních prohlídek, třeba se o ně starat.


Snadná a rychlá instalace.

Fotovoltaická elektrárna nepředstavuje výrazný zásah do stavby, kam je instalována, celý proces probíhá překvapivě rychle a „čistě“. Obavy, že vám úpravy související se solárními panely na nějakou dobu zkomplikují život a oberou vás o pohodlí, proto nejsou na místě.


Možnost získání dotace.

Protože stát podporuje udržitelné formy získávání energie, můžete coby budoucí majitel fotovoltaické elektrárny požádat o dotaci z vládního programu Nová zelená úsporám. O dotaci může zažádat každý, kdo se rozhodl dát solárům šanci.


bottom of page